Tietoa kilpailemista aloittaville pareille

 

Kilpaileminen on kivaa! Kilpaileminen on luonnollinen osa kilpatanssiharrastusta ja kilpailla voi täysin omaan tahtiin: Jotkut käyvät kilpailuissa harvakseltaan, toiset kilpailevat aktiivisemmin. Kun kilpailutoimintaan osallistuminen on ajankohtaista, ole yhteydessä omaan valmentajaasi sekä seuran kilpailusihteeriin.

Tässä koottuna huomioita ja vinkkejä kilpailemista aloitteleville:

Aluksi

 • Keskustelkaa kilpailemisen aloittamisesta oman valmentajanne kanssa. Häneltä saatte lisätietoja, ohjeita ja voitte yhdessä katsoa sopivan kilpailun kilpailukalenterista, josta voisitte kilpauranne aloittaa.
 • Jokaisen tanssijan tulee lunastaa Suomen Tanssiurheiluliiton kilpailulisenssi hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä kilpailuja. Lisenssi on voimassa kalenterivuoden ja sen voi hankkia tarpeen mukaan joko vakuutuksettomana tai vakuutuksellisena. Lisenssi tulee olla hankittuna ja maksettuna ensimmäisiin kilpailuihin osallistuttaessa.
 • Aloittelevissa kilpailuluokissa on rajoitteita kilpailupukujen suhteen, lisäksi naisilla rajoitteita on myös meikin, hiuksien ja korujen suhteen. Tarkista pukurajoitukset Tanssiurheiluliiton sivuilta ja kysy lisätietoja omalta opettajaltasi.


Ilmoittaudu kilpailuun

 • Kaikki kilpailut, järjestävät seurat, kaupungit ja kisoissa kilpailtavat luokat löytyvät Suomen Tanssiurheiluliiton kilpailukalenterista ja siellä julkaistavista kilpailukutsuista, jonne pääset tästä >>
 • Ilmoittaudu kilpailuun hyvissä ajoin. Kilpailuihin ilmoittaudutaan aina Nimenhuudossa. Seuran kilpailusihteeri lähettää ilmoittautumiset keskitetysti kilpailun järjestävälle seuralle. Muistathan ilmoittaa myös tanssitteko vakiot, lattarit vai molemmat ko. kilpailuissa (tämä koskee niitä luokkia, joissa valinnanmahdollisuus sääntöjen puitteissa on). Ilmoittautumisesi tulee olla tehtynä Nimehuudossa ilmoitettuun eräpäivään mennessä. Mikäli sinulla ei ole Nimenhuudon tunnuksia, voit pyytää ne kilpailusihteeriltä, telemarkteamkilpailusihteeri@gmail.com.
 • Kilpailujen osallistumismaksun suorittamisesta vastaa kilpapari itse. Lue kilpailukutsusta paljonko osallistumismaksu on (se saattaa vaihdella järjestäjästä riippuen) ja kuinka se maksetaan. Useimmiten ennakkoon järjestävän seuran tilille maksettuna osallistumismaksu on edullisempi, kuin kilpailupäivänä paikan päällä maksettaessa. Huom! Kaikissa kisoissa ei ole paikan päällä maksun mahdollisuutta, muista tarkistaa kilpailukutsusta maksuohjeet.
 • Menikö eräpäivä ohi? Tässä tapauksessa parin täytyy itse selvittää jälki-ilmoittautumismahdollisuutta järjestävältä seuralta ja jälki-ilmoittautumisen hoitaa pari itse. Huom! Kaikissa kilpailuissa ei ole jälki-ilmoittautumismahdollisuutta virallisen eräpäivän jälkeen. Mikäli järjestävä seura ottaa vastaan jälki-ilmoittautumisia, tästä on tieto kilpailukutsussa. Lähetä myös tieto jälki-ilmoittautumisestasi seuraan kilpailusihteerille.
 • Kilpailuihin on aina viimeinen mahdollinen peruutuspäivämäärä, joka on ilmoitettu kilpailukutsussa. Tämän jälkeen peruuntuneista osallistumisista veloitetaan kilpailun osallistumismaksu, mikäli poisjäävällä parilla ei ole esittää lääkärintodistusta. Pari vastaa itse mahdollisista peruuntumismaksuista. Peruutusehdot ovat kilpailukohtaisia, ja ne on aina mainittu kilpailukutsussa.


Kilpailupäivänä

 • Saavu kilpailupaikalle ajoissa! Kilpailuaamuun liittyy kilpailupaikalla rutiineita, joihin on hyvä varata aikaa tarpeeksi. Ole kilpailupaikalla viimeistään yksi tunti ennen omaa kilpailuasi.
 • Ensimmäisenä ilmoittaudutaan ilmoittautumispisteellä. Ilmoita järjestäjille nimesi, seurasi ja kilpailuluokka. Miehet saavat selkänumeron ilmoittautumispisteeltä ja joissakin kilpailuissa naisille annetaan erillinen pääsylippu (miehillä päivän aikana pääsylippuna kilpailupaikalla toimii selkänumero). Muistakaa palauttaa selkänumero kilpailuista lähtiessänne!
 • Mikäli paikalla on kenkätarkastus, tulee siellä käydä myös ennen kilpailun alkua. Kenkätarkastus sijaitsee yleensä tanssilattian lähettyvillä ja siinä tarkastetaan sekä vakio- että lattarikengät, että ne ovat säännönmukaiset ja sellaisessa kunnossa, etteivät ne vahingoita lattiaa.
 • Muista lämmitellä ennen kilpailusuoritusta! Kisalattiaa pääsee yleensä kokeilemaan ennen kilpailun alkua sekä kilpailun aikana pidemmillä tauoilla.
 • Muista kannustaa! Kun et itse kilpaile ja seuraat muiden ikä- ja taitoluokkien kilpailua, rohkene kannustaa reippaasti ja kuuluvasti muitakin. Mikään ei kilpailutilanteessa tunnu niin hienolta kuin taputukset omalle tanssille tai oman kilpailunumeron tai nimen kuuleminen kannustushuudossa. Kannustaminen ja tsemppaus on tärkeää kaikille, aivan vasta kilpailemisen aloittaneista aina koviin konkareihin, kaikki arvostavat kannustamista!

Lue lisää taitotasojen vaatimuksista ja ikäluokista täältä >>

Huuda, kannusta, taputa! Kovalla kannustuksella ja hyvällä yhteishengellä saa ihmeitä aikaan!