Salme Raukovaara

Salme Raukovaara on Telemarkin perustajajäsen, ja hän on ollut Suomen tuottavin tanssivalmentaja vuosikymmenten ajan. Menestyksen perustana on ollut ennakkoluulottomuus ja jatkuva itsensä kehittäminen; myös onnistunut verkostoituminen kansainvälisesti on ollut hänen vahvuutensa.

Ennakkoluulottomuus johti hänet hankkimaan ensimmäisten joukossa ammattilaistutkinnot Englannissa. Salme Raukovaaralla on yhtenä harvoista suomalaisista sekä IDTA:n että Imperialin vakio- ja latinalaistutkinnot. Hän suoritti Licentiate -tason tutkinnot (ent. Membership) korkeimmin arvosanoin with Honors.

Salme Raukovaara yhdessä miehensä Askon kanssa loi Pohjois-Suomen tanssiurheilun nollapisteestä, ja heidän työnsä ansiosta myös muu Suomi sai kipinän aloittaa toimintansa määrätietoisemmin. He olivat yhdessä mukanan luomassa myös valtakunnallista tanssiliittoa.

Opetusperiaatteinaan Salme Raukovaara nimeää kaksi asiaa:

1) laatu, eli määrätietoinen, säännöllisen nousujohteinen ja tavoitteellinen tuloksiin tähtääminen, sekä

2) määrä, eli jokaiselle jotakin - lapsista senioreihin. Hänelle on aina ollut tärkeää, että jokainen taso on saanut tasapuolisen ja omistautuvan opetuksen. Juuri sen vuoksi myös alkeisopetus on aina ollut hänelle lähellä sydäntä. Opettajakoulutustausta on luonut hyvät kehykset opetus- ja valmennustyölle.

Salme Raukovaara on ollut valmentajana sekä aikuisten että junioreiden maajoukkueessa, samoin aikanaan nousevimman nuorisoryhmän Ryhmä-85:n vetäjänä. Tästä ryhmästä on tullut suuri joukko Suomen eturivin ammattilaisia ja tanssiurheilun kehittäjiä, sekä esiintyviä ja näkyvästi esilläolevia taiteilijoita.

Erään vanhemman sanoin voisi tänäkin päivänä todeta, että on turvallista jättää lapset pätevän ja luotettavan opettajan tunneille. Tällä on suuri merkitys sekä lasten että varttunempien ryhmissä. Salme valmentaa myös ajoittain tiettyjä huippuryhmiä tai -pareja, sillä on todettava, että menestyvällä parilla pitää olla nuorten spesialistien lisäksi se "grandma", joka tuo kokemusta ja huipputietoa valmennustiimiin.