Tuula Raukovaara

Aloitin tanssimisen 6-vuotiaana helmikuussa 1977, jolloin Suomessa oli vain kaksi lapsiluokan paria. Lapsi 2- luokasta lähtien olen ollut SM-kultamitalisti jokaisessa ikäluokassa lapsista nuorisoluokkaan vuosina 1978 - 1988. Samanaikaisesti vuonna 1986 tanssin ensimmäisen kerran aikuisten luokan 10-tanssin finaaliin 16-vuotiaana. Vuonna 1985 olin ensimmäinen suomalainen junioripari Timo Lipposen kanssa Junior Blackpoolin finaalissa vakioissa ja jivessä, sekä myöhemmin nuorisoluokan latinalaistanssien EM-semifinaalissa.

Kolmen vakiotanssien ja yhden 10-tanssin, sekä Pre Champion-luokan latinalaisten ja 10-tanssin SM-kultamitalien lisäksi saavutin useita latinalaistanssien, vakiotanssien sekä 10-tanssin SM-hopea ja pronssisijoja. Kansainvälisissä World Ranking-kilpailuista tuli useita finaali- ja semifinaalipaikkoja, 10-tanssin World Cupin finaalipaikka ja 10-tanssin MM-semifinaali, vakioiden EU-mestaruushopeaa sekä vakiotanssien EM- ja MM-semifinaalipaikat, edellinen MM-semifinaalipaikka oli tullut Suomelle 13 vuotta aikaisemmin eikä sitä ole saavutettu uudelleen vuoteen 2013 mennessä.

Näiden 22 vuoden aikana olin myös jatkuvasti Suomen edustaja PM-, EM- ja MM-kilpailuissa sekä Suomen maajoukkueen jäsen. 

Urani aikana olen tehnyt töitä huipputiimien ja –osaajien kanssa: vakioissa Adrian Pritchard, Robert Grover, Athony Hurley, Tor Flöysvik ja Monica Needham sekä latinalaisissa Michael Stylianos, Graham Oswick, Lorraine Rhodin ja  Ruud Vermey. Kotimaisena tukena olivat Margit Sollman, Juha Leskinen ja Sirpa Suutari-Jääskö. Kotiopettajana toimi Salme Raukovaara ja alussa myös Asko Raukovaara.

Hauskana sosiaalisena ja treenilisänä olin seurakavereideni kanssa myös diskotanssin ja cheerleadereiden SM-kultamitalisti vuosina 1986-1987. (Joukkueessa mukana mm. Sirpa Suutari-Jääskö, Pia Keränen)

Lukuisten nivelvammojen vuoksi jatkoin ammattilaisena 1999 ainoastaan opettaen. Vuosina 2000-2012 suoritin STOL:n ja IDTA:n ammattilaistutkinnot: latinalaisissa Member-tutkinto vuonna 2001 korkeimmalla arvosanalla Highly commended sekä vakioissa Associate- ja  Member-tutkinnot arvosanoin highly commended sekä Fellow- tutkinnon 2012,uudella korkeimmalla arvosanalla, with Honors.

Ammattilaisuransa alussa valmensin Star ry.ssä Helsingissä sekä La Team Liedossa vuosina 2001-2007. Pääkaupunkiseudulla asuessani kävin kuitenkin säännöllisesti vierailevana opettaja Oulun Telemarkissa. Muutettuani 2010 takaisin Ouluun, toimin vakiotanssien vastuuvalmentajana vuosina 2010-2011 sekä edelleen seuramme vakiovalmentajana vuodesta 2012 lähtien.

Minulle on tärkeää jatkuva kouluttauminen tanssinopettajana ja tuomarina, joten käyn säännöllisesti WDSF:n tuomarikongresseissa sekä seuraan WDC:n järjestämän Blackpoolin kongressia ja IDTA:n kongresseja joka vuosi sähköisesti tai paikan päällä. Aloitin OAMK:n aikuisopiskelijoiden tanssinopettajalinjan vuonna 2012, jotta saisin myös virallisen pedagogisen koulutuksen alalleni. Mielestäni on erittäin tärkeää, että opettajalla on myös pedagogiset valmiudet ohjata oppilaitaan, pelkkä alan osaaminen ei aina riitä. Lisäksi on myös tärkeää nähdä, miten muilla tanssinaloilla toimitaan, jotta avarakatseisuus säilyisi. Tämän lisäksi olen suorittanut myös SLU:n psyykkisen valmennuksen ohjaajakoulutuksen vuonna 2011, jota on tarkoitus jatkaa ajan salliessa.

Keskityn opetuksessani vankkaan perustiedon ja –taidon opettamiseen sekä oman urani tuoman tietouden välittämiseen. Kontaktieni avulla haluan myös rakentaa laaja-alaisen vierailevien valmentajien tiimin, jotta valmennettavani saisivat monipuolisen näkemyksen tanssivalmentautumiseen. Oppilaiden kokonaisvaltainen valmentaminen on Telemarkin valmennuksen perinnettä, jota pyrin parhaani mukaan jatkamaan.

- - - - - - -

LINKIT: Suomen tanssinopettajain Liitto ry.  http://www.stol-ry.fi/

International Dance Teacher’s Associaion  http://www.idta.co.uk/

World Dance Sport Federation http://www.worlddancesport.org/

World Dance Council http://www.wdcdance.com/

Oulun ammattikorkeakoulu http://www.oamk.fi